Zelfvertrouwen is de aantrekkelijkste eigenschap in een sollicitatiegesprek

“Ik ben helemaal niet op zoek naar een nieuwe baan, maar ik voerde twee gesprekken en beide bedrijven boden me de baan aan.”, vertelde een goede vriend me gister.

“Ik probeerde ze helemaal niet te overtuigen om me aan te nemen want ik wist wel dat ik geschikt was, ik wilde juist andersom weten wat zij míj te bieden hadden.”

Tsja en dáár zit nou juist de crux; als jij zelfverzekerd zo’n gesprek in gaat en overtuigd bent van je eigen waarde, ben je veel aantrekkelijker voor de werkgever dan wanneer jij wanhopig op zoek bent naar een nieuwe baan. Dat hebben ze meteen door.

Maar hoe ga je zo zelfverzekerd solliciteren als er wél een hoop vanaf hangt? Stap 1 is de belangrijkste en die slaan heel veel sollicitanten over; zet je eigen waarde propositie eens goed op papier.

Waar ben jij goed in? Waarin onderscheid jij je van je vakgenoten? Als je dat kort en bondig kunt vertellen, sta je gelijk 1-0 voor! Weet wie je bent en durf jezelf te laten zien!

Solliciteer daarnaast alleen op functies waar je écht enthousiast over bent (liever 1 goed uitgewerkte per week dan 10 haastige per week “omdat het moet”!).